Modern och nutida dans

Modern och nutida dans hämtar inspiration från kroppens naturliga sätt att röra sig, som att gå, springa, falla, rulla, hoppa och snurra. Musiken som används kan vara allt ifrån klassiskt till dagens pop.

Var och när sker undervisningen?

Var: Kulturhuset Fyren/Klockfoten eller Aranäsgymnasiets danssal/A 102
Ålder:
8-20 år
Lektionslängd:
 Varierar beroende på ålder

Klicka här för att se aktuellt schema

För lite mer än 100 år sedan, då modernismen gjorde sitt inträde, utvecklades den moderna dansen med idén om att bryta mot de klassiska och traditionella sätten att utöva dans. I sann tidsanda blev den moderna dansen en reaktion mot den regelstyrda klassiska baletten, där man istället ville utforska och experimentera rörelsen utifrån friare former.

Under årens lopp har det uppkommit olika riktningar och tekniker, där vi på Kulturskolan tagit fasta vid kroppens naturliga sätt att röra sig såsom att gå, springa, falla, rulla, hoppa och snurra.

Vi arbetar med att hitta olika kvaliteter och dynamik i rörelsen, där vi utforskar rummet, riktningar och nivåer. Vi arbetar med att hitta en stark medvetenhet om kroppens olika rörelsemöjligheter, där improvisation och komposition ingår som delmoment i lektionerna. Eleverna får genom detta möjligheter att samarbeta och skapa själva.

Vi använder olika typer av musik eller ingen alls. Den moderna och nutida dansen kan vara berättande, förmedlare av ett budskap, uttrycksfull eller helt abstrakt, där både utövare och betraktar får göra sina egna tolkningar.