Dans

Dans är så mycket mer än att träna steg – dans är en upplevelse.

Var och när sker undervisningen?
Kulturhuset Fyren/Klockfoten och Aranäsgymnasiets danssal/A 102 efter skoltid.

Ålder:  6-20 år

Klicka här för att se aktuellt dansschema

Vi förmedlar kunskaper om den sceniska dansen som konstnärligt uttryck. Dans handlar om kropp, uttryck och kommunikation. Vårt mål är att inspirera våra elever att öka sin danskunskap genom att träna dansteknik och uttrycka sig genom rörelse. Vi utgår från att kroppen och dansen har ett eget språk, där våra elever lär sig kommunicera utan ord.

Vi erbjuder åldersbaserad undervisning. På så sätt kan undervisningen ske efter elevernas förmåga både kroppsligt och mognadsmässigt, vilket ger en bred kunskapsbas att bygga vidare på. Från 9 års ålder kan eleverna välja genre, såsom jazzdans, street, modern och nutida dans och balett. 

LUST OCH GLÄDJE
Vi låter rörelseglädjen vara i fokus både i den danstekniska träningen och i mötet med det egna skapandet. Glädjen i dansen är central hos oss, där lusten att lära och utöva dans är en viktig del i vår undervisning.

TEKNISK TRÄNING
För oss är den danstekniska träningen lika viktig som glädje och kreativitet. Förutom placering och stegminne tränar vi kroppsmedvetenhet, smidighet och koordination. Musikaliteten övar vi upp genom att musiken integreras i dansundervisningen, där eleverna får möta olika musikstilar och genrer.

KREATIVITET OCH SKAPANDE
Kreativiteten och det egna skapandet är en viktig del i dansen. Eleverna får tillfälle att tolka och gestalta en färdig dans, lösa problem, hitta på nytt och skapa egen dans. Fantasin kan få fritt spelrum, där eleverna får upptäcka hur tankar, känslor, attityder och berättelser kan uppstå genom dansen.