Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor om Kulturskolans verksamhet. Detta är ofta det snabbaste sättet att få svar på dina frågor. Hittar du inte det du söker här? Kontakta oss!

Höstens undervisning 2020

Du hittar information om höstens undervisning och vilka anpassningar vi gör under coronapandemin här. 

Vilken plats i kön har jag?

Datumet då du anmäler dig till en kurs avgör vilken plats du får i kön. Vi fördelar platserna i köordning, men tar hänsyn till vilken ort platsen blir ledig på och vilken åldersgrupp du tillhör. Om du vill ha mer information om din köplats, kontakta expeditionen.

När kan jag söka till Kulturskolan?

 Du kan söka till Kulturskolan när som helst under året. Vi gör antagningar löpande men främst inför höstterminen.

Vi har olika åldersgränser för våra kurser och du kan söka till en kurs samma år som du blir så gammal som kursen kräver.

Hur anmäler jag frånvaro?

Du anmäler frånvaro genom att kontakta din lärare. Kontaktuppgifter till lärare hittar du här.

Mer information om frånvaro.

Kan jag hyra instrument på Kulturskolan?

Vi lånar ut blås- och stråkinstrument det första spelåret utan kostnad. Mer information får du när terminen startar.

Jag har en funktionsvariation. Kan jag söka till Kulturskolan?

Alla är välkomna i Kulturskolan. Du kan anmäla dig till att spela ett instrument eller till någon av de specialinriktade aktiviteter vi har för dig med funktionsvariation. Läs mer om kurser för dig med funkationsvariation.

Hur vet jag om jag blir antagen?

Du kommer att få ett besked via e-post om du har fått en plats. Vi skickar beskedet till de kontaktuppgifter som du angivit på Min sida i e-tjänsten när du ansökte. 

Jag har hört att det är långa köer till Kulturskolan. Är det någon idé att ansöka?

De flesta av våra kurser är det inte någon lång kö till så det är goda förutsättningar att du får en plats. Dock finns det några ämnen som är mycket populära och där har vi lite längre väntetid.

Varför får jag inte spela instrument på skoltid längre?

Detta är en konsekvens av den nya skollagens krav på garanterat antal undervisningstimmar i grundskolan. Det gör att skolan måste fokusera på att ge varje elev just det som lagen kräver. Det innebär att vår undervisning är under eftermiddagar och kvällar.

Varför finns det inte konst, dans och teater mer än i centrala Kungsbacka?

På Fyren och Esteten har vi unika lokaler som är anpassade efter dessa verksamheter: ljusa ateljéer, danssal med speglar och dansgolv och en egen liten teater.

Vilka aktiviteter finns det för mig som står i kö?

Kulturskolan erbjuder olika kortkurser och aktiviteter på loven. Mer information om kortkurser och lovaktiviteter under Våra kurser.

Vad kostar det att gå på Kulturskolan?

De flesta kurser kostar 950 kronor per termin. Men det finns även specialkurser som har andra avgifter. Läs mer om avgifterna här.

Kan man få rabatt om man har flera barn i Kulturskolan?

Om det är tre barn från samma hushåll som går i Kulturskolan, är avgiften för tredje barnet halva priset. Det är gratis för det fjärde barnet eller ytterligare barn i hushållet att gå i Kulturskolan. Barnen ska vara folkbokförda på samma adress, men behöver inte vara biologiska syskon. För att få syskonrabatt måste samma person stå som räkningsmottagare för alla barn i hushållet. 

Får man göra uppehåll från Kulturskolan utan att förlora sin plats?

Det är möjligt att göra uppehåll vid särskilda fall som till exempel längre tids sjukdom eller utlandsarbete för familjen.

Räcker det att jag berättar för läraren att jag ska sluta i Kulturskolan?

Du ska säga upp din plats e-tjänsten på Min sida - det räcker inte att säga till läraren eller inte komma till lektionen. Läs mer om uppsägning.

Hur vet man om en lektion blir inställd?

Om vi måste ställa in en lektion skickar vi information om detta via sms. Som elev får du inte kompensation för inställda lektioner eller framträdanden, men vi garanterar att du blir erbjuden undervisning vid 25 tillfällen per läsår. I dessa tillfällen ingår deltagande i utställningar, föreställningar, konserter och projekt av olika slag.

Undervisar Kulturskolan när grundskolan har studiedag?

Ja, det gör vi. Är du osäker så fråga din lärare.

Hur är det med undervisning på skolloven?

Under loven har Kulturskolan ingen ordinarie undervisning. Däremot arrangerar vi workshoppar och andra aktiviteter på loven. Mer information om lovverksamheten.